Friday, August 3, 2007

Apple Crumble Cake

I baked this Apple Crumble Cake last Saturday. Hari ni baru dapat update blog selepas we all satu family tak berapa sihat. Alhamduliilah now dah ok. For those yang nakkan kelainan dalam resipi dessert, you should try resipi ni.

A Crumble Cake is actually a perfect dessert especially if you want to incorporate fruits in the menu. For instance, you can use peach or blueberry instead of apple. Green apples are commonly use compared to red apple or other types of apple. It is because green apple got both sweet and tangy sour taste.

It can be baked rather quickly and it tastes superb. The batter is somewhat like a pancake batter and all you do is to bake it with the fruit in the oven.

I believe, you will have a fantastic lasting dessert with a beautiful aroma of freshly baked fruits in the air.

You can serve thisApple Crumble Cake with ice-cream or taburkan icing sugar whenever you want to serve it. Below is the recipe. Jom ikut saya buat step-by- step.

Bahan-bahannya:(A)

185 gram Mentega

185 gram Gula Castor

3 biji Kuning telur

Kulit dan jus dari 1 biji lemon

Sedikit garam

Sedikit serbuk kayu manis

300 gram tepung naik sendiri

1 1/2 sudu teh baking powder

4 biji epal hijau

Caranya:
Pukul mentega dengan gula
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan garam , serbuk kayu manis, jus dan kulit lemon, tepung dan foldkan .
Masukkan ke dalam oven selama 10-15 minit dalalm150 darjah C



Keluarkan dari oven dan susun epal hijau di atasnya.

Bahan -bahan untuk crumble(B)

200 gram tepung kek

1oo gram gula perang

sedikit garam 125 mentega (di cairkan)

Caranya:Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul menggunakan mixer atau boleh gunakan tangan sahaja.


Taburkan adunan tadi di atas susunana epal tadi dan bakar dalam suhu yang sama selama 10-15 minit.

Dah siap pun. Enjoy!!!!

6 comments:

  1. Azean,

    this would be under my 'to do' list, so once tried will update u...

    ReplyDelete
  2. azian, salam kenal dari bumi sakura. masuk blog resepi camnih tak bolehlah..tingat nak balik malaysia ajer. especially entry pasal tempoyak kat bawah tuh...sedapnya.....

    ReplyDelete
  3. im here!! waw!! boleh la copy paste resepi.. tak pun pg umah terus je kan.. wat praktial terus.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Thank You for drop by kat blog saya. Tak pa, tak pa nanti bila balik Malaysia datang ler kat rumah saya boleh makan tempoyak.

    ReplyDelete
  5. zaitgha,
    Selamat Mencuba! Tadi i beli durian,ingatkan weekend ni nak buat muffin durian ler. Terliur tengok muffin u buat.

    ReplyDelete
  6. Nisah ,
    Kalau nak buat praktikal, apa saja ada kat sini. Bukan setakat memasak aje yang ala-ala bina badan pun ada. Kah, kah, kah. Bila nak datang?

    ReplyDelete