Ubi kayu rebus makan dengan kelapa(dicampurkan dengan sedikit garam dan banyak gula)...panas-panas...tentu sedap lagikan. Minum pulak dengan kopi-o atau teh-o. ummmm.Ubi kayu rebus ni memang special. Selain daripada makan dengan kelapa boleh jugak makan dengan ikan masin + sambal belacan, masak pinjan atau masak kari dengan ikan bilis( kalau ada rezeki saya akan tunjukkan cara memasaknya). Sekali sekala makan ubi kayu rebus memang tak hingat dunia, tambahan pulak kalau isinya lembut dan gebu aje.
Bila tengok gambar ubi kayu rebus ni teringat pulak cerita mak saya masa-masa sebelum merdeka dulu, mak saya cakap memang ubi kayu le makanan utamanya.Daripada buah sampailah kebatangnya boleh dijadikan juadah. Infact kulitnya pun boleh di buat gulai lemak. Katanya, memang dah tak larat lagi nak tengok ubi kayu tapi apakan daya dah tak ada makanan lain, makan aje la.
Bersyukur banyak-banyak, kita sekarang boleh pilih nak makan apa yang kita suka, kan! Melimpah-limpah nikmatnya.
Jadi kalau belum terlambat saya nak ucapkan kepada semua...
'SelamatMenyambut Hari Kemerdekaan Yang ke -50 '.
First Principle of Thinking Part 2
1 year ago
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan. Bila lagi nak masak ubi yang ada kari tu? Kami anak beranak menanti ni.... he he he
ReplyDeletewe like to eat the ubi rebus with sambal tumbuk...chili+chili api and ikan bilis, perah asam limau....ooola
ReplyDeletelaa...yummy..