Hi semua!
Apa agaknya juadah yang akan di masak untuk tengahari ni? Tadi saya experimented with a new recipe. Nak cuba ?
Jom lihat dulu bahan-bahannya.
- Semangkuk isi ayam
- 2 labu bawang merah, 2 ulas bawang putih, 2 inci halia(di hiris halus)
- 3 biji ubi kentang(di potong dadu dan digaulkan dengan sedikit kunyit)
- 3 batang saleri
- 1 bungkus black bean
- 2 sudu sos tiram di campurkan dengan 2 sudu sos ikan
- Hirisan cili merah dan cili hijau
- Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
- Sedikit minyak bijan
- Sedikit tepung jagung
- Garam secukup rasa
Inilah black bean. Tak mahal, sebungkus hanya 50 sen aje.Ianya macam adik beradik taucu tapi ianya kering. A bit salty, jadi hati-hati dengan kuantiti garam.
Caranya:
- Mula-mula goreng ubi kentang. Angkat dan letak di sebelah.
- Gaulkan ayam dengan sedikit garam dan tepung jagung dan terus goreng dengan menggunakan lebihan minyak tadi.
- Tumis bawang merah, bawang putih serta halia sehingga terbit bau.
- Masukkan black bean dan kacau hingga garing.
- Masukkan ayam bersama dengan ubi kentang.
- Campurkan sos tiram+sos ikan.
- Masukkan batang saleri dan hirisan cili.
- Akhir sekali campurkan sedikit minyak bijan dan garam secukup rasa.
- Jika anda inginkan kuahnya pekat sedikit campurkan sedikit tepung jagung bersama air dan masukkan kedalamnya.
Dah siap pun, dan inilah hasilnya...
kat mana nak dapat black bean ni yer? macam interesting ler
ReplyDeleteThanks for visiting... Boleh beli kat kedai runcit. Sebenarnya ini merupakan one of the main ingredients untuk Chinese dish. Selamat Mencuba!
ReplyDelete