Saturday, January 19, 2008

Pulut with Gulai Taucu


This morning, I made this for breakfast. A rather nostalgic breakfast fare, actually. Pulut (glutinuous rice) with gulai taucu ikan bilis dengan cili hijau (taucu with anchovies and green chillie soup). When I was young, my arwah bapak would have this as his main breakfast staple. On our way to school, we would usually stopped by a small warung in Sungai Lesong (somewhere in Tapah/Kampar area) for him to have his daily dose of pulut with gulai taucu. He wouldn't let me joined in as he figured I was too young to be having a pulut so early in the morning. No wonder he suffered from hypertension.
Nowadays, when we balik kampung to my sister's place in Kuala Dipang, husband and I would frequent this one gerai near her place for breakfast. Reason being, the gerai sells pulut with gulai taucu. Sedap.

23 comments:

  1. Gulai taucu is one of my favourite dishes. Typical Perakian, huh? ;)But, I have to say that I have never tried eating it with pulut. Will definitely try it the next time I masak gulai taucu.

    Another dish I like is sambal chili padi taucu. Boleh tumpang lalu to share the recipe yaaa?

    Tumis halia (1 inch), bawang putih (3 ulas) and bawang merah (10 biji) - all blended, and serai dititik til' naik bau.

    Add bawang merah (4), bawang putih (2 ulas) and halia (2 inch)- all dihiris. Stir for 1 minute.

    Add taucu (semi-hancur) and kacau til' naik minyak, add 1-2 genggam udang kering, and a bit of water. Kacau for about 3-4 minutes.

    Then add 2-3 genggam cili padi (whole - do not blend or cut), and stir.

    Add air asam jawa (1 1/2 cup), gula and bawang besar (1-2 biji) dipotong baji.

    Masak atas api perlahan for about 15 minutes or until pekat. Tutup api.

    Makan with nasi panas. Guarantee - mak mertua lalu pun tak nampak...

    Selamat mencuba :D

    ReplyDelete
  2. Shana,
    Wow, Thanks for the recipe. Macam sedap ni.Bukan setakat mak mertua, puting beliung lalu pun tak perasan. Mesti cuba nih!

    ReplyDelete
  3. Shana,
    Orang tua-tua kata , kalau nak sedap masak taucu, kena guna air panas aje. Infact asam jawa pun kena bancuh dengan air panas. Cubalah,nanti tengok ada tak kelainan.

    ReplyDelete
  4. Kak Azian,
    Sungai Lesong tu kat mana eh..?? Cath grew up in Tapah area, tapi tak pernah dengar Sg Lesong... Ni somewhere near Temoh ke..?? Or Chenderiang???

    ReplyDelete
  5. not a pulut person and never knew sedap makan with gulai taucu...

    but once in a while i enjoy pulut with sambal tumis ikan bilis...

    ReplyDelete
  6. Thanks for the petua. Will definitely remember it bila I masak tauchu nanti, insya Allah. :)

    ReplyDelete
  7. Cath,
    Sungai Lesong tu berjiran dengan Temoh tapi facing jalan menuju ke Teluk Intan. Cath mungkin tak berapa familiar kut sebab the nearest town is Kampar. Bebudak kat sana jarang sekolah kat Tapah.

    ReplyDelete
  8. Zai,
    Pulut ni tak boleh makan selalu dan banyak sangat kan .Cepat muak!Makan pulut dengan sambal pun sedap tambah pulak dengan ikan masin.

    ReplyDelete
  9. Shana,
    Cubalah! Satu lagi petua guna air panas... Kalau nak masak kari ,dan nak cepat kari tu naik minyaknya,tonggang la air panas..cantik kari!Mamak punya kari..punya petua laaa.

    ReplyDelete
  10. Salam ..

    tak tahu kenapa pB tak berapa gemar taucu nie...

    pulut pun cuma pandai makan dengan kelapa ....

    hi hi hi

    psst .. USJ 9 dengan umah Yan , jauh tak??

    ReplyDelete
  11. pelik lak...slalu mkn gulai taucu...tp x penah lak mkn dgn pulut...

    ReplyDelete
  12. pinggan pon ala² tok hasan punye zaman je kan.. hehehe.. btw.. tauchu mmg best.. tp lagi ske taucu ngan ikan goreng.. ikan talapia ke.. nyum²!

    ReplyDelete
  13. pB,
    Kat Kelantan ada makanan namanya pulut pagi kan.? Sukala.. tapi tak tau nak buat.
    USJ 9 dengan rumah dekat aje.Kalau usj tu,round-round kat situ jugak.Kenapa pB?

    ReplyDelete
  14. drno,
    Cubalah..sebenarnya pulut makan dengan taucu ni ,ala-ala tradisional.Famous kat area Kampar aje.(agaknya la kot sebab tak pernah tengok kat tempat lain)

    ReplyDelete
  15. nisa,
    Gulai taucu memang sedap dan senang di masak. Dulu kalau nak belajar masak, kena belajar masak taucu dulu.Tapi nanti kalau kahwin jangan masak taucu hari-hari tau!Hik,hik......peringatan jer untuk masa depan.

    ReplyDelete
  16. Sabtu , ahad pB akan ke sana .
    Hantor anok tusyen ....

    ReplyDelete
  17. pB,
    Tution kat Kancil ke?
    Sementara menunggu tu datang le ke rumah! e-mail ya.

    ReplyDelete
  18. azian,

    my famil loves pulut too and we often have pulut for breakfast. tapi tak pernah makan ngan gulai tauchu ni. will try lepas ni. selalunya kami makan ngan sambal..ikan bilis ker sardin ker...and ikan masin! yum yum!

    ReplyDelete
  19. mumsies,
    Memang jarang orang makan taucu dengan pulut. Cubalah..ada kelainannya!

    ReplyDelete
  20. sejak jadik menantu orang alor setar, minat makan pulut. setakat nih makan pulut ngan durian, mangga, sambal, ikan kering dan kelapa parut. dengan taucu tak pernah lagi. Mesti cuba kalau balik malaysia nanti!!!

    ReplyDelete
  21. Hanny,
    Nanti kalau cuba mesti nak lagi!Btw, bila nak balik Malaysia?

    ReplyDelete
  22. azian, maybe nak balik malaysia 2 minggu ajer bulan 12 nanti..lama lagi tapi list to do punyalah panjang...

    ReplyDelete
  23. GOD... pinggan bunga kaler hitam and gulai taucu mmg buat saya terkenang sg lesong. Kalau tak silap kawasan tu lebih dikenali ngan simpang empat sg lesong. Dah lama tak kesana. Actually my atuk and opah tinggal kat sana. my atuk just pass away recently. So sad, tak berkesempatan jumpa dia. Rindu oo ngan kawasan lomboong kat situ.....

    ReplyDelete