Tuesday, May 13, 2008

Gulai Tempoyak Ikan Patin

As both my husband and I are from Perak, we grew up with tempoyak (fermented durian) as part of our staple. Besides Perakians, tempoyak is also famous among those from Pahang. And Gulai Tempoyak Ikan Patin is the best. (Although Alia, who had acquire the liking towards tempoyak, only prefer sambal ikan bilis with tempoyak).

Recently, when my nieces and nephews from Cheras came over for a visit, I decided to prepare Gulai Tempoyak Ikan Patin. It's rather easy to do... but I always make sure that I ask the fish to be cut first when I go buying it.


Ingredients:
Ikan Patin
Tempoyak
Red Chilies
Lemon Grass
Tumeric Powder
Pinch of sugar and salt
Water

Method:
This is fun. Blend the chilies. Pound the lemon grass. Pour all ingredients in a pot. Leave it to simmer for about 10 to 15 minutes. And you are done. How easy can it be?
Note: For some reasons, my family did not use onions in this recipe ( in fact my arwah great aunt once hit the roof when she found someone cook a gulai tempoyak with onion). And it tastes as good if not better.

14 comments:

  1. at last....after a long hiatus he he...i eat tempoyak but not ikan patin, i love sambal tempoyak N9 version with all the many daun2...

    ReplyDelete
  2. Azian!!!

    Meleleh-leleh ayo liyor teman...

    You know what? Lagi best kalau makan dengan pekasam sepat. YUMMMYYY!! If tak ada, dengan ikan tenggiri masin. Mak mertua lalu pun tak ambik pot...

    Authentic Perak Gulai Tempoyak memang tak pakai bawang segala. Your version IS the authentic one. Exactly like how I would cook it :)

    ReplyDelete
  3. azian..sedaaaaaapnyer...even my kids pon giler ngan dish ni...

    ReplyDelete
  4. Zai,
    Kalau N9 punya version mesti pedas kan...with all the ulam ,macamana pulak? Dulu my mak cik pernah cerita yang dia makan cam crazy when one of her staff masak sambal tempoyak+ulam.Dengar je dah berpeluh, must be sedap!

    ReplyDelete
  5. Shana,
    Alamak! ngan ikan sepat pulak, memang sedap kalau once a while makan simple-simple kan , away from santan.My family memang gilakan tempoyak, tapi pokok durian sebatang pun tak ada...

    ReplyDelete
  6. Jun,
    Yes...anak I pun macam gitu. Gulai tempoyak dalam list fav. dish + sambal dan ulam.

    ReplyDelete
  7. Kak Azian,
    Orang Perak memang suka makan tempoyak.. Cath kurang sikit... Tapi kalau fresh durian, hmmm tak terlepas lah ceritanya.. Hehe.

    ReplyDelete
  8. Good petang Kak Azian,
    Kita pun nak try this Gulai Tempoyak Ikan Patin, tapi slacknya mana nak dapat tempoyak?

    Kak ada resipi utk buat tempoak sendiri ke? Boleh tolong ke?

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Yan


    Lama Kak Yan tak update blog.
    Sibuk ker ???


    pB buleh makan ikan patin. Tapi pB tak suka tempoyak.....

    Kalau Gulai Tempoyak Ikan Patin yang tempoyaknyer tu ala ala bau sikti sikit jer , pB buleh ...
    Tapi kalau kaw kaw , memang tak tertelan ......


    Hu hu hu ,,,,,

    ReplyDelete
  10. Cath,
    Kak Azian suka DUA-DUA. Kat sana ada jual durian ker?

    ReplyDelete
  11. Nyau,
    Thanks for visiting my blog.
    Suka tempoyak? Nowadays tempoyak jual sepanjang tahun, tak ikut musim dah. If you're staying at subang jaya , one of the gocer shop at usj 16 ada jual tempoyak .
    Nak buat sendiri.....nampak simple tapi susahla. You better buy aje la.

    ReplyDelete
  12. pB'
    Sibuk sikit, dalam proses nak habiskan tulis e-book.
    Tapi kak Azian tak pernah miss baca blog pB. Peminat setia gitu...kadang-kadang jer tak sempat nak tinggalkan comment. Duduk kat rumah ni berkejar-kejar nak uruskan anak. Penat la...
    Take care!

    ReplyDelete
  13. hehehe.. saye suke gulai ni jugak.. cume tak berapa 'in' ngan ikan die.. amik kuah pun suda cukup.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. Wow.. sedapnya nampak.. sat, nak lap air liur.... I've never cooked ikan patin b4. Hopefully one of these days lah... TQ for the recipe..

    ReplyDelete